Skip to main content

Ademhalen

Kan ik al, hoezo zou ik erop letten?!

december 2021

Ik weet het: bewust ademhalen draagt bij aan een gezond lichaam en een rustige geest. En als je aan het bevallen bent is de manier waarop je adem haalt belangrijk voor een voorspoedige bevalling. Je leert dit op die de befaamde ‘puf’ cursussen. Maar ademhalen gebeurt automatisch. Waarom zou ik er dan op moeten letten?

De ademhaling is afhankelijk van hoe je je voelt, wat je denkt, de mensen om je heen en de situatie waarin je zit. Bij voorbeeld: kijk je een enge film of denk je na over iets waar je erg tegenop ziet dan stokt je adem. Stel je nu eens voor dat je in de sauna zit of onder de warme douche staat. Je ademt diep en rustig, en bent ontspannen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan echt uitkijken naar douchen na een drukke dag! Het voelt letterlijk ‘op adem komen’, zorgen en gedachten spoelen zó van mij af.

Maar wat gebeurt er eigenlijk als je adem haalt? Bij de inademing vul je je longen met lucht. Zuurstof uit de lucht wordt opgenomen in je bloed. Als je vervolgens uitademt geef je koolzuur uit het bloed af aan de lucht, die we vervolgens uitademen.

De zuurstof is belangrijk voor álle lichaamsprocessen. Zonder zuurstof kun je geen eiwitten, vetten en koolhydraten verbranden om het lichaam in leven houden. Koolzuur is belangrijk om de pH-waarde in het bloed, de zuurgraad, goed te houden. Als de zuurgraad niet goed is dat ontstaan klachten als oververmoeidheid, duizeligheid, tintelingen.

Een verkeerde ademhaling beïnvloed op deze manier de stofwisseling op een negatieve manier. Aha! Vandaar dat als ik het druk heb mijn stoelgang slecht is...

Hoe kun je nou slecht gaan ademhalen? Iedereen doet het, de hele dag! Dat komt door een helaas overbekende welvaartsziekte: stress. Stress is vaak de boosdoener voor een slechte ademhaling. Stress brengt spierspanning met zich mee. En dat herken ik zelf wel: mijn schouders kunnen pijn doen na een drukke week omdat ik ze steeds op trek. Er komt daardoor minder ruimte in de borstkas waardoor hoger, sneller en oppervlakkiger adem wordt gehaald. Zo komt er minder zuurstof in het bloed en er wordt tevéél koolzuur afgegeven bij de uitademing. De zuurgraad in het bloed verhoogd. Bij chronische stress blijft ook de zuurgraad hoog, met alle gezondheidsproblemen van dien.

Bij zware inspanningen kun je wel 16 keer ademhalen in een minuut terwijl je in rust met 6 keer ademhalen toe kan. Een goede ademhaling geef je je lichaam voldoende zuurstof om optimaal te functioneren. Wetenschappelijke studies tonen aan dat rustig en diep ademhalen helpen bij stress, angst en slaapproblemen. Met weinig zuurstof raken je spieren vlug verkrampt en zijn ze minder rekbaar. Door goed adem te halen brengt je jezelf ontspanning op momenten dat je het nodig hebt. Mmm, zoals... tijdens een drukke week? Of als er iets heftigs te verwerken is in je persoonlijke leven? Handig om te weten!

Wat is dan eigenlijk een goede manier van ademhalen? Onthoud dat de uitademing net zo belangrijk als de inademing. Een goede ademhaling heeft bijvoorbeeld 2 tellen een inademing en 4 tellen een uitademing, of 4 tellen inademen en 8 tellen uitademen. Dit voelt misschien in eerste instantie tegennatuurlijk als je het bewust probeert maar let maar eens op als je in rust bent, dan kom je er van nature dicht bij. Deze manier van ademhalen wordt door yogi’s, astronauten en topsporters gebruikt om lichamelijk optimaal te functioneren en mentaal rustig te zijn. Handig om alvast te oefenen voor de bevalling!

Want natuurlijk is goed ademhalen tijdens de bevalling ook goed. Geconcentreerd ademhalen kan je door de bevalling slepen! Door goed adem te halen, te ontspannen, en met je weeën, het aanspannen van de spieren in de baarmoederwand, mee te gaan en je er niet tegen te verzetten help je je lichaam te doen wat het op dat moment wil doen: je kindje geboren laten worden. Stress en angst spannen en verkrampen de spieren. Een goede ademhaling geeft zuurstof en ontspant. Als je zwanger bent en in de bevalling zit helpen ontspannen bekkenbodemspieren de weg vrij te maken voor het kindje om geboren te worden. En het feit dat je je concentreert leidt af van nadenken, piekeren of een verwachtingen die je mogelijk hebt over de bevalling.

En dat geldt natuurlijk altijd, ook als je niet aan het bevallen bent ;-)

Rouw&zwanger

Schaad ik mijn kind?

4 november 2021

De kennis dat de tijd in de baarmoeder van invloed is op de ontwikkeling van de baby is gelukkig voor veel mensen niet vreemd meer. Ook ik had er wel van gehoord tijdens mij eerste zwangerschap. Dus ik at gezonder, dronk geen drank en nam meer rust (waarbij zwangerschapskwaaltjes mij ‘hielpen’). In het boek ‘De magische negen maanden’ van Deepak Chopra, een praktisch handboek voor vrouwen die bewust hun zwangerschap willen ervaren, las ik dat ook mijn gemoedstoestand invloed heeft op mijn kindje in de buik. Het besef dat iedere keer als ik boos, verdrietig of bang was mijn kindje dat ook ervoer maakte mij, nou ja, bang. Wat als ik straks een boos of bang kind kreeg door mijn schuld?

Ondanks dat mijn kindje een heerlijk jochie is begon ik ook tijdens mijn tweede en derde zwangerschap te twijfelen. En toen overleden er plotseling familieleden. Ik maakte alle fasen van rouw mee, ontkenning, verdriet, boosheid, gelatenheid, zingevingsvragen als ‘wat heeft het leven voor zin?’ en uiteindelijk, acceptatie. Als moeder wil je je kindje de beste start geven. Geen verdriet, ellende en pijn en alleen maar liefde, genieten van vogelgekwetter en mooie zonsopgangen. De grootste desillusie voor mij als zwangere en jonge moeder was dat ik mijn kindje niet kon beschermen tegen negatieve invloeden. Ik kon het niet helpen te rouwen. Hoe kon ik de schade voor mijn kindje beperken?

Het duurde even maar toen de rauwe randjes van de rouw eraf waren kwam het besef: ik bén niet de rouw. Rouw is maar een deel van mij. Dat besef maakte de weg vrij om mijn emoties onder controle te krijgen, schuldgevoelens te plaatsen dat ik moet rouwen tijdens de zwangerschap en weer contact te maken met mijn kindje.

Het begon heel klein en kort: het wiegen in de slaapkamer. Later ging ik erbij neuriën. En dat werd een liedje. Ik tekende kleuren en vormen die mij tot rust brachten, gewoon op een klein papiertje op tafel. Mijn handen voelden mijn buik en mijn kindje reageerde. We werden rustig en ik voelde mij een momentje gelukkig. In de storm van verdriet dat ik moet rouwen tijdens de zwangerschap kwamen er momentjes van even alleen zijn en genieten met mijn kindje.

Later leerde ik dat dit Mindfulness heet, en dat het heelt. Volgens mij is dat waar. Mijn kindjes zijn niet verdrietig maar ze voelen mij wel haarfijn aan als ik dat ben. En als ik dan het liedje zing en met hem wieg zoals ik deed tijdens de zwangerschap, dan wordt mijn kindje gelijk rustig en tevreden. En ik ook.

Helaas horen nare ervaringen bij het leven. Dat geldt ook voor onze kinderen. Het is heel fijn om te ervaren dat de fijne momenten samen, hoe klein ook, een heleboel goed maken.

Yoga

De kat die alles verpestte

22 oktober 2021

Zit ik daar in een diepgaande momentje in een lastige asana tijdens de yoga. Spirituele energie en diepe ademhaling, heel bijzonder zeg maar. Het was al niet makkelijk om in die toestand te komen want ik mis de kinderen. Ze mochten logeren en kon ik éindelijk aan mijzelf toe komen. Dus ik flink aan de dans, yoga en meditatie.

Dan komt mijn kat langs. En ze loopt niet gewoon voorbij, nee ze wil aandacht. Liefdevolle aandacht. Dus wat doet ze? Liefkozend zet ze haar scherpe tandjes in mijn kuit. ‘Nou, lekker dan kat!’ zeg ik boos. Ze kijkt mij met haar liefste blik aan, strijkt haar zachte vachtje langs mijn been en laat een heerlijk prieuwtje klinken. Voor ik het weet zit ik haar op mijn yogamat te aaien en ben ik 10 minuten verder. Als ze tevreden weg loopt heeft haar warme vachtje mij van binnen verzacht en ze heeft mij laten lachen met haar gekke sprongen.

De yoga laat ik maar voor wat het is en ik ga door met de meditatie. Adem in, adem uit. Yoga heeft mijn lijf soepeler gemaakt, de kat mijn gevoel verzacht. Maar tijdens de meditatie is het een uitdaging mijn hoofd ook tot rust te krijgen. Al die gedachten! Zouden de kinderen zich vermaken? Hoe kan ik het meeste uit mijn tijd halen? Adem in, adem uit.

Daar komt de kat weer voorbij. Ik ben op mijn hoede voor nog meer ‘liefdevolle tandjes’ in mijn been. Maar nu gaat ze stilletjes tegen mij aanliggen. Ik voel de warmte van haar lichaampje en de cadans van haar rustige ademhaling. Mijn gedachten worden stil als mijn aandacht zich hierop richt.

Zonder mijn drukke jongens ging ik hard werken aan mijn conditie, ontspanning en het optimaal genieten van de tijd die ik zonder kinderen heb voor dans, yoga en meditatie. Maar mijn kat verpestte de training, haalde mij uit mijn concentratie en béét mij!

Niks ging zoals ik had gepland en toch heb ik ervaren wat ik nodig had. De kat heeft ervoor gezorgd dat ik mijn rustig voelde, kon loslaten, mij geliefd en verbonden voelde. Ik blijf in een staat van verwondering achter. Ze krijgt straks een lekker kattensnoepje van mij.

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

Candida

Vreselijke Leerzame Monster

14 oktober 2021

Gremlins. Weet je nog: dat monstertje in jaren ‘90 films? Een Gremlin is een lief knuffelbeertje dat verandert in een monster als hij nat wordt, en dan alles kort en klein slaat. Candida is mijn Gremlin. Krijgt hij suiker en veel koolhydraten te eten, met een sausje van stress en extra progrestron dan ontpopt hij zich tot een monster die complete chaos kan aanrichten in mijn lijf. Hij knaagt, gromt, steekt, bijt, kauwt, krabt, stompt en knijpt.
Laatst was het weer zover. ‘Ah, weer een vaginaal schimmeltje?’, vroeg mijn dokter toen ik bij hem op consult kwam. Het klinkt bijna liefkozend. Gelaten zucht ik: ‘Yes, doe mij maar weer een herhaalrecept pillen en zalf alstublieft!’.

Het was in de lente dat ik in een opwelling van vastberadenheid besloot niet langer een slachtoffer van Gremlin, en afhankelijk van de zalfjes van de huisarts te willen zijn. Ik las alles wat ik kon vinden over candida, en ik vond een krachtig wapen: voeding. Suiker, koolhydraten, gist, melk, witmeel producten, gewoon brood van tarwe, rogge en gerst, alcohol, koffie en alles wat in pakjes zit, in een fabriek gemaakt is en vol zit van kunstmatige smaak- en kleurstoffen: dat is het water voor mijn Gremlin. Dus ik zet ‘m op rantsoen. Het was een hele uitdaging om nieuwe recepten te vinden die in de smaak vielen bij iedereen en het lukte ook niet van de ene op de ander dag. Maar elke dag lukte er iets meer en toen er na weken een candida-rantoen was ontstaan wat leefbaar was, lukte het na een week of drie, in combinatie met de medicijnen van de dokter: Gremlin veranderde terug in een zacht knuffelbeertje dat lief in een hoekje ligt te slapen. Ik was superblij en trots! Het heft was weer in mijn handen.

Maar zo simpel als voeding en medicijnen bleek het natuurlijk weer niet te zijn. Een dieet is door logica (koekjes zijn niet goed voor mij) en discipline (ik eet het koekje niet) beheersbaar. Maar hormonale schommelingen zoals de menstruatiecyclus bleken ook van invloed. En stress. Wat in een gezin met opgroeiende kinderen wel eens wil voorkomen. Weer voelde ik mij een machteloos. Gremlin gniffelt en wacht geduldig af. Ik ben echt ontzettend zat van Gremlin.

Het is wel duidelijk dat we er nog lang niet uit zijn met z’n tweetjes. Mijn Vreselijke Leerzame Monster dwingt mij gezond te eten, alert te zijn op stress en maakt mij bewust van de tijd van de maand waarin ik zit zodat ik rekening kan houden met wat dan goed voor mij is. Moe word ik er van! Maar de wetenschap dat ik een uitbraak niet altijd kan voorkomen met voeding omdat andere factoren ook meespelen waar ik beperkt invloed op heb is wel bevrijdend: het is niet altijd alleen mijn eigen schuld als Gremlin weer een monster is geworden. Ik doe wat ik kan en ondertussen bedenk ik maar: Gremlin is wél goed voor mijn lijn ;-))

Maria Magdalena

Balans tegen wil en dank

7 oktober 2021

Buiten is het koud, het regent, waait en de bladeren kleuren. Het is duidelijk herfst. Het licht is in balans met het donker. Ik wéét dat het zo is, maar het voelt niet zo. Het voelt als sluimerend onheil.

Dit weekend bezochten mijn moeder en ik de expositie over Maria Magdalena in het Catherijneconvent in Utrecht. Over het leven van een vrouw 2000 jaar geleden. De oudste teksten vertellen over deze vrouw, een volgelinge van Jesus net als de andere apostelen. Waarom kennen we haar dan niet als één van hen? Het was notabene Maria die Jesus heeft gezien na de verrijzenis. Toch vinden we in de bijbel alleen de teksten van de mannelijke apostelen terug, de Evangelisten. Was het jaloersie of was het de tijdsgeest? De mannelijke medevolgelingen zetten Maria Magdalena na de dood van Jesus al vlug weg als ongeloofwaardig. Omdat ze een vrouw is. Het is gewoon te lezen in de bijbel. De paus kopte dit in door haar een eeuw later tot hoer te verklaren. Ze moest vergeten worden. Het werd donker rond Maria Magdalena.

 

Maar tot mijn verbazing groeide haar populariteit in de eeuwen die volgden. Met haar rode mantel en zalfpot is ze bij iedere kruisiging scene en verrijzenis scenes aanwezig. Mensen herkenden zich in haar, iemand die fouten maakte, net als zij. Voor de mensen die het moeilijk hadden was zij een baken van licht in het donker. De Nag Hammadigeschriften ontsluierden in 1945 de waarheid: ze was geen hoer maar de belangrijkste volgeling van Jesus. Door de mannen van die tijd bewust ontkent. Zoals altijd zijn het de kunstenaars die als eerste de vraag die het volk stelt uitdrukken: wie is Maria Magdalena? Ze word afgebeeld als sterke vrouw, mystica, contemplatief. Vrouwen identificeren zich met de onderdrukking en ontkenning die alle vrouwen ten deel is gevallen de afgelopen millennia.

De expositie is afgelopen. Beduusd van alle indrukken lopen we de zaal uit. Om in donkere ruimte terecht te komen. We staan oog in oog met Maria Magdalena, geschilderd door Alfred Stevens in 1887. Ze staat afgebeeld als een verleidelijke maar bedenkelijk vrouw. Ze kijkt dwars door mij heen. Ze weet het zelf duidelijk ook niet meer wat het nut van alles is; we gaan toch dood. Als je het over een herfst depressie hebt...

Als we het museum uitstappen voel ik mij door de mangel gehaald. Maar dan waait de wind ons om de oren, miezer regen doet ons rillen. Zo, dat haalt mij uit mijn gedachten en zet mij weer met beide benen op de grond! In Utrecht, 2021, in mijn lijf, mijn leven en in de herfst. Ik adem diep de koele vochtige lucht in en praat met m’n moeder over expositie. Is het sluimerende onheil dan echt, verbeeld in de schedel onder de arm van Maria Magdalena en tot uiting komend in mijn stemming nu de dagen korten?

Maria Magdalena werd niet alleen ontkend maar is tegelijkertijd een baken van hoop, liefde en troost voor mensen 2 millennia lang. Straks is het donker weet ik maar nu geniet ik van het licht als we gezellig kletsend naar een restaurantje wandelen. En dan weet ik: dit is een prima balans!

Michaelsfeest

Rijd op die draak, tem je herfst depressie!

30 september 2021

Michaëlsfeest. Ik sta op het schoolplein en kijk naar de grote groene draak die daar zelfverzekerd op het plein ligt te pronken. Hoe trots ligt hij daar met z’n wijd open gesperde bek! Als je de strijd aan gaat dan eet hij je vast zo op.

Maar draken worden bedwongen door de kinderen op de Vrije School. Grote, en ook kleine draken. Buiten worden spelletjes gespeeld waar de kinderen bij voorkeur lekker vies en nat van worden. Waterglijbanen die eindigen in een meer bijvoorbeeld. Ook als het regent en zo’n 15 graden is. Daarvoor moet je wel even een hindernis in jezelf overwinnen. Na het strijden zal binnen warme soep, droge kleding en vers drakenbrood te wachten staan En het uitgelaten lachen over de overwonnen draken.

Kijkend naar de draak op het plein mijmer ik over mijn innerlijke draak. Voor welke uitdaging sta ik nu de herfst weer is gekomen, het licht buiten afneemt en de blik weer naar binnen richt?

Daar hoef ik niet lang over na te denken. De herfst depressie heeft zich al aangekondigd. Altijd als de warme zomer voorbij is, waarin het zo makkelijk bewegen is kom ik in een teneur terecht. Niet meer gezellig afspreken met familie of vrienden voor een picknick en wandeling, lekker buiten (erg fijn met coronamaatregelen!). Terug in huis blijken de klusjes niet echt opgeschoten te zijn sinds het voorjaar en vele plannen zijn nog niet uitgewerkt. Deze draak is groot en eng en doet mij alleen voelen.

Onder luid gejuich van de kinderen wordt de draak in de hens gestoken op plein. Vuur laait op, rook en as vullen de lucht. Wat een gevecht! Het ritme van de drum versneld, kinderen juichen, ouders klappen. Wat een energie, wat een feest! Samen, met z’n allen winnen we de strijd. En met die brandende draak op het schoolplein weet ik hoe ik mijn Depressie Draak kan berijden.

We vieren voor een laatste maal de zomer met alle mooie ervaringen en de oogst die dat ons heeft gebracht: we zijn gegroeid als mens. Maar stilstaan kan niet, het vuur laait door en met het verbranden van de draak kijken we vooruit naar de tijd die nu voor ons ligt: de herfst en winter. Heerlijk binnen bij de open haard zitten, knus op de bank met kind en kat. Het leven speelt zich af in binnenruimtes, in huis, op school én in jezelf. Het is de tijd van het jaar waarin het genieten is van de kleine dingen. De heerlijke geur van appeltaart in de oven die je samen met je gezin gaat eten, de gezelligheid van kerst.

Op het schoolplein doven de vlammen en is de draak bedwongen. Plotseling word ik uit mijn mijmeringen getrokken door een intense warme knuffel. Een van mijn kinderen is nog vlug naar mij toe gerend voor hij weer met zijn klas de school in gaat. Ik geniet extra van deze knuffel, een moment stil in de tijd. Wij samen in de strijd. Daar kan mijn draak niet tegenop. Ik stap op z’n rug en we vliegen weg.

 

Als je de draak negeert
dan eet ‘ie je op.
Als je de draak bevecht
dan eet ‘ie je op als je moe bent.
Als je de draak berijdt
dan gebruik diens kracht en diens vuur.
– Meester Edo

Artikel: Dansen tijdens zwangerschap en bevalling

Margé Huisman, februari 2021

Door te dansen tijdens de zwangerschap blijf je in beweging en dit helpt je jouw lichaam soepel te houden. Tijdens de Geboortedansles besteden we gericht aandacht aan je lichaam bewust aanvoelen: waar zit stijfheid, verkramping of spanning? Door te dansen geef je jezelf de mogelijkheid hier zelf iets aan te kunnen doen. Hierdoor word je sterker en soepeler, ervaar je minder pijn en ervaar je meer ontspanning. Omdat fysiek bewegen stress en spanning vermindert en mentaal opbeurend werkt, is ook de kans op het ontwikkelen van depressie en angst  (voor bijvoorbeeld de bevalling) minder groot.

Fysieke gezondheidsvoordelen van dansen zijn dat het:

  • je uithoudingsvermogen en flexibiliteit verbetert

  • botten en spieren versterkt zonder de gewrichten te belasten

  • je lichaam in vorm houdt

  • je houding en evenwichtsgevoel verbeteren

  • verbetert cholesterolwaarden

Door te dansen heb je minder kans op het ontwikkelen van artritis (ontsteking van de gewrichten), omdat beweging de gewrichten soepel houdt. Ook krijg je minder snel last van een hoge bloeddruk, hartfalen, botontkalking en diabetis.

Mentale voordelen van dansen tijdens de zwangerschap en bevalling zijn ondermeer:

  • minder stress en spanningen, omdat dansen de bloeddruk en adrenaline niveau verlaagt

  • meer oxytocine (en dat wil je tijdens de bevalling!). Hierdoor voel je je prettiger en komt de bevalling sneller op gang

  • meer vertrouwen in je lichaam en een goede verloop van de bevalling

  • een gevoel van zelfvertrouwen. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker een band kunt opbouwen met je kindje

  • het soepel en flexibel houden van je lichaam waardoor je bekken makkelijker opent tijdens de bevalling

Tijdens je bevalling kan je lichaam bepaalde bewegingen willen maken om het geboorteproces te vergemakkelijken. Heupcirkels, achtjes, schudden; het kan er allemaal bij horen. Deze bewegingen maken tijdens je bevalling helpt jou om je kindje zo makkelijk en snel mogelijk geboren te laten worden. Omdat je beweegt verandert de vorm van het bekken continue. Dit zorgt ervoor dat het geboortekanaal telkens in de meest optimale positie is voor jouw kindje om doorheen te manouvreren. Het helpt je kindje om eerst de inwendige, en daarna de uitwendige spildraai te maken. Jullie werken samen tijdens de bevalling en ook jouw kindje zoekt zijn weg om geboren te worden! Door te dansen en bewegen help jij jouw kindje zijn weg naar buiten te vinden, naar jouw armen, om geboren te worden in deze wereld.

Geboortedans volgen tijdens de zwangerschap heeft als grote voordeel dat je de bewegingen, die een vrouwenlichaam van nature gaat maken tijdens de bevalling, je nu al eigen maakt. Hierdoor herken je straks de bewegingen, hoef je er niet meer bij na te denken wat je lichaam eigenlijk van je vraagt om te doen of hoe je deze bewegingen maakt. Ook zul je minder schroom voelen óm te dansen tijdens je bevallingen, omdat je gewend bent om het te doen. De bewegingen gaan je van nature af, als een echte oermoeder die haar kind baart!

Artikel: Yoga om beter te slapen

Margé Huisman, november 2020

 

Meer bewegen leidt tot beter slapen, was deze week te lezen in een artikel in de New York Times. Door vóór het slapen gaan eenvoudige rek-en-strek oefeningen en meditatieve bewegingen te doen zoals yoga slaap je beter én langer te slapen. Zwangere vrouwen geven vaak aan slechter te slapen. In dit artikel staan 6 korte en rustgevende oefeningen. Begin je in het tweede trimester met deze oefeningen dan zul je optimaal profijt ervan hebben en beter uitgerust zijn tijdens je zwangerschap.

Slaap is een welkom en essentieel rustmoment. Het lichaam doet in de nacht kracht op en het hoofd kan de dag verwerken en inspiratie opdoen voor de komende dag. Volle agenda’s en spanningen kunnen de nachtrust behoorlijk verstoren. In een studie gepubliceerd in juni in het blad Sleep Magazine staat dat sinds de uitbraak van corona 37 % meer volwassenen in China klinische slapeloosheid hebben. Dit is het niet of nauwelijks nog kunnen slapen.

Ook een zwangerschap kan het slapen bemoeilijken. Lichamelijk lasten zoals maagzuur, onrustige benen en vaak moeten plassen kunnen je wakker houden. Ook kunnen zorgen over de zwangerschap lastig zijn om uit te bannen in de nachtelijke stilte die enkel gevuld worden met de gedachten in je hoofd.

Uit vele studies blijkt dat bewegen voor het slapen gaan je helpen om sneller in slaap te vallen en om minder vaak wakker te worden in de nacht. Hierdoor slaap je langer en beter door. Terwijl zware inspanningen niet goed zijn omdat het de hartslag en lichaamstemperatuur verhoogt en het adrenaline niveau in het bloed doet stijgen, is juist een lichte vorm van bewegen zoals yoga bevorderlijk voor de slaap. Deze bewegingen stimuleren de reactie van het lichaam om te ontspannen waarbij kalmerende hormonen door het lichaam gaan stromen en het zenuwstelsel tot rust brengen.

In de onderstaande routine staan 6 ontspannende bewegingen die je kunt doen voordat je gaat slapen. Doe hiervoor makkelijk zittende kleding aan, pak een matje en kussens. Adem vóór elke oefening een paar keer rustig en diep in vanuit de buik en adem lang en rustig uit. Controleer of dit lukt door je handen op je buik te leggen. Als je handen omhoog komen tijdens de inademing dan doe je het goed. Komt vooral je borstkas naar voren? Dan adem je nog niet diep genoeg door naar je buik. Op deze manier ademen stimuleert de respons van het lichaam om te ontspannen

1. De Berg

In deze houding sta je op beide voeten stevig op de grond. De knieën zijn van het slot en je heupen staan recht onder je zodat je je kindje in het bekken draagt. Je schouders en gezicht zijn ontspannen, armen ontspannen naast je lichaam. Adem rustig naar je buik.
Deze houding ondersteund je lichamelijke tijdens de hele zwangerschap en is de basis van elke yogahouding. Het ontspant en brengt je aandacht in het moment.

2. De Boom

Balansoefening. Plaats één voet tegen de enkel, in de knieholte of tegen het andere bovenbeen aan. Plaats je handen plat tegen elkaar aan voor de borst. Houd je blik op één punt gericht en visualiseer met je ademhaling je wortels in de grond. Wissel van voet.
Deze houding leert je veranderende lichaam in balans te houden en krachtig te groeien.

3. Bekkencirkel

Zet de voeten iets breder dan heupbreedte, knieën van het slot. Maak heupcirkels door je bekken rond te draaien terwijl je voeten en hoofd op één lijn blijven. Maak je rug niet hol als je achter bent, dat is te zwaar voor je rug. Wissel van richting.
Deze beweging maakt de heupen en buikspieren soepel en ontspant de onderrug. Het is je kindje knuffelen van buitenaf én het kan je kindje helpen zelf te draaien wat de ontsluiting tijdens de bevalling bevordert.

4. Golfbeweging

Zit op een kussen, laat de voetzolen tegen elkaar rusten zodat de benen een ruit vormen en leg de handen op de knieën. Het hoofd, nek en ruggengraat is op één lijn. Adem in en buig naar voren terwijl je recht vooruit blijft kijken. Adem uit, ga naar achteren en bol de rug. Kin ligt ontspannen op de borst, houdt je knieën vast ter ondersteuning. Adem in, duw je rug van onder naar boven weer omhoog en kijk omhoog. Na 5 keer rust je uit door de benen op te trekken.
Deze houding maakt de rug en schouders soepel, opent de longen en activeert.

5. De kathouding

Ga op handen en knieën zitten, de handen onder de schouders, de knieën onder heupen en op heupbreedte. Houd de rug recht, kijk naar de grond. Adem in en uit terwijl je het bekken naar binnen en boven trekt, de rug bolt en de kin op de borst legt. Adem in en kom terug in de startpositie.

Deze houding versterkt het bekken en armen en rekt schouders en nek.

6. Kindpose

Ga op je knieën zitten, spreid de knieën, de voeten bij elkaar. Leg je billen op de voeten, je handen onder je hoofd of langs je lichaam.
Deze houding rekt de rug en brengt de aandacht naar binnen.

Een Geboortedans zwangerschapsdansles begint met deze en andere yoga oefeningen die aansluiten bij jou en het trimester van je zwangerschap. Het helpt je in je lichaam te komen en je gedachten tot rust te brengen. Door ervaring op te doen tijdens de les is het makkelijk om een routine 's avonds voor jezelf te doen. Welterusten!

Reageren? Schrijf mij een berichtje!