Skip to main content

Geboortedans

Rondom zwangerschap gebeurt er veel in een vrouwenlichaam. Hormonen kunnen je lijf flink op de kop zetten, ervaringen kunnen mentale spanningen geven. Je bent je daar niet altijd bewust van of het is lastig om mee om te gaan. Geboortedans helpt je ontspannen en sterk in je schoenen te staan. De individuele begeleiding biedt jou als vrouw rondom je zwangerschap een veilige en fijne plek.

Geboortedans is voor vrouwen die:

 • bewust willen leven
 • contact willen maken met hun kindje tijdens de zwangerschap
 • mentaal en fysiek sterk willen bevallen
 • een nare bevallingservaring hebben gehad (trauma, depressie, angst)
 • een miskraam te verwerken hebben (rouw)

De lichaamsgerichte methode met dans en yoga is vooral het doen en ervaren. Bewust bewegen geeft je vlug inzicht in hoe je 'in je vel' zit, wat je bezig houdt en welke invloed je omgeving op je heeft.

Je lichaam is een perfecte spiegel van wat zich binnen in jou afspeelt. Ben je boos, dan uit zich dat in je lichaam met gebalde vuisten, een verhoogde harstslag en harde stem. Ben je bang, dan maak je jezelf klein, kijk je weg en is je stem zacht. Als je lange tijd stress, vermoeidheid, of verdriet ervaart zet dit zich af in je lijf. Je kunt last krijgen van hartritme stoornissen, buikpijn, huiduitslag en onverklaarbare klachten.

Met de lichaamsgerichte begeleiding van Geboortedans word je je bewust van signalen van je lijf. Deze kennis geeft jou de macht in handen een omgeving te creeeren die voor jou fijn en ondersteunend is zodat je goed kunt voorbereiden op, en de bevalling zelf, een veilige omgeving kunt maken na een nare bevalling, en een ondersteunende voor het verwerken van een miskraam.

Een privéles/sessie bestaat uit:

 • yoga
 • meditatie
 • beweging / dans
 • of beeldend verhalen
 • gesprek

Deze opbouw helpt je uit je hoofd en in het lijf te komen. Zo kun je beter aanvoelen waar er spanningen zitten. Samen dansen en beeldend werken zijn erg geschikt om te ervaren in verbondenheid te leven met anderen en de wereld. We onderzoeken wat jou opvalt aan je lijf tijdens het bewegen en wat dit jou zegt. We oefenen met mindfulness technieken en de wijze die bij jou past om je veilig, open en zelfverzekerd te voelen.

De lichaamgerichte werkwijze is een zachte manier van bewust worden en heel effectief. Als vrouw tot vrouw sta ik naast je. Je vindt een veilige en rustige plek om jouw ervaringen te delen, te verwerken en gewoon te 'zijn'.         

Heb je vragen of wil je een kennismakingsgesprek inplannen? Bel 06 16 80 4545 of mail mij.

Zwangerschapsbegeleiding

“Een zwangerschap is het ontvangen van een kindje en de geboorte van een moeder. Mijn wens is dat vrouwen bewust van hun zwangerschap genieten, zich verbonden voelen met hun kindje en op een ontspannen en zelfverzekerde wijze moeder worden.” - Margé

Zwanger zijn is een allesomvattende ervaring. Er gebeurt van alles in je lijf en je hoofd nu een nieuw mensje wordt gevormd. Je bereidt je voor op de komst van je kindje. Je vraagt je vast af: wie is dit kindje en hoe zal ons leven er straks uitzien? Hoop, verwachtingen, onzekerheden en ook zwangerschapskwaaltjes en hoe je omgeving reageert op je zwangerschap hebben allemaal effect op hoe jij de zwangerschap ervaart en straks het ouderschap ingaat. Hoe krijg je daar grip op? En hoe blijf je ontspannen en genieten van de zwangerschap?

Voor vrouwen die meer zoeken dan een zwangerschapscursus biedt Geboortedans een complete methode en privé zwangerschapsbegeleiding. 

De kracht van Geboortedans:

 • ervaar bewust je zwangerschap en maak contact met je kindje
 • blijf fit door dans en yoga en leer bewegingen voor een voorspoedige bevalling
 • overwin angst, rouw, depressie of trauma en kom in je kracht te staan
   

Door aan je persoonlijke ontwikkeling te werken bereid je je grondig voor op de fysieke en mentale uitdagingen die de zwangerschap, bevalling en het ouderschap je kunnen stellen. Geboortedans maakt je flexibel, sterk en ontspannen. Je gaat met een vertrouwen de bevalling en het ouderschap tegemoet ziet.

Geboortedans zwangerschapsbegeleiding biedt:

 • Zwangerschapsdans
  Blijf fit tijdens de zwangerschap en krijg handvatten zoeken om de bevalling te vergemakkelijken. Je leert bevalhoudingen, ademhalingsoefeningen, mindfulness technieken om rustig en aandachtig te zijn. Zwangerschapsdans is een privé zwangerschapsbegeleiding waarbij het programma wordt afgestemd op jouw wensen en behoeften.
 • Zwangerschapscursus Contact maken met je zintuigen
  Mindfulness training, uitgebreide informatie over zintuigen en persoonlijke begeleiding om met je zintuigen bewust contact te maken met je kindje, jezelf beter te leren kennen en een omgeving te maken waarin je je fijn en veilig voelt.

Zwangerschapsdans en de zwangerschapscursus Zintuigen is een complete benadering van je zwangerschap die je zowel mentaal als fysiek voorbereidt op de verder zwangerschap, bevalling en ouderschap. Beide onderdelen versterken elkaar.
Yogadocenten, doula's en fysiotherapeuten onderschrijven de veiligheid en effectiviteit van de Geboortedans.

Plan gratis een kennismakingsgesprek in via mail of bel/Signal/SMS 06 16 80 4545 voor meer informatie.

Zwangerschapsdans

Ben je zwanger en zoek je een manier om:

 • fit te blijven
 • bewegingen te leren die de bevalling sneller kunnen doen laten verlopen
 • contact te maken met je kindje
 • je kindje te helpen indalen?

Geboortedans zwangerschapsdans kan dan voor jou iets zijn. Als Dancing for Birth trainer heb ik jarenlange ervaring met het geven van (groeps) dansles aan zwangeren en jonge moeders met kindjes in de draagdoek. Bij Geboortedans krijg je privéles. Hierdoor kan ik het programma afstemmen op jouw mogelijkheden en wensen. Je kunt op elke moment van je zwangerschap instappen; de bewegingen in het Geboortedans zijn afgestemd op jouw trimester. De dansles heeft een duidelijke lesopbouw en bestaat uit:

 • korte yoga en meditatie
 • effectieve en eenvoudige dansen
 • Het behandelen van één van de 6 thema's
 • contact maken met je kindje

Tijdens de les dansen we samen. Je leert bewegingen die je zwangerschap en bevalling makkelijker maken. Je leert je lichaam goed aanvoelen, en welke bewegingen goed bij jou passen. Dit helpt je tijdens de bevalling in je kracht te blijven staan en de geboorte sneller en als minder pijnlijk te ervaren.

De dans is op basis van oriëntaalse dans (buikdansen). De muziek is orientaals of modern. De oeroude dansvorm is ontwikkelt door vrouwen om fit te blijven tijdens de zwangerschap, en de bevalling zo makkelijk mogelijk te doen laten verlopen. Je leert op een fijne manier bewegingen die je helpen om tijdens de zwangerschap sterk en flexibel te blijven. Dezelfde bewegingen kun je gebruiken tijdens je bevalling. Je voelt je lichaam dan beter aan en het helpt je de baby de verschillende inwendige en uitwendige draaiingen te maken. Het laten meewerken van de zwaartekracht tijdens je bevalling helpt bij het indalen en bespoedigd de bevalling. Tijdens de les leer je allerlei manieren om dit te doen. Bewegen tijdens de bevalling zorgt voor minder pijnbeleving, mede omdat je het gevoel behoudt in controle te zijn. Ook is er minder kans op complicaties. Een bevalling hoeft geen lijdensweg te zijn. Het kan ook de mooiste reis van je leven worden die je samen met je kindje maakt. Wil je meer lezen over de voordelen van dansen tijdens zwangerschap en bevalling? Lees mij artikel.

Ieder les behandelen we een praktisch onderwerp en relevant thema die je gelijk kunt gebruiken en inzetten tijdens de bevalling:

 1. ademhaling: technieken voor tijdens de bevalling
 2. meditatie: ontspannen
 3. visualisatie: je aandacht richten met verbeelding
 4. zintuigen: je veilig voelen
 5. dansen tijdens de bevalling: bevalhoudingen
 6. rebozo massage: je overgeven en laten verwennen

Bij Geboortedans zwangerschapsdans ontvang je:

 • de reader 'Plezier, kracht en verbondenheid'.
  Je leest hier uitgebreid in over dansen tijdens de zwangerschap en bevalling, welke bewegingen we doen en waarvoor ze goed zijn. Ook de danshouding, choreografieën en wat de vader kan doen tijdens de bevalling staat erin, en alle informatie die we tijdens de themalessen hebben behandeld.
 • audio opnamen van meditaties
 • cd met daarop de muziek waarop we hebben gedanst.
 • verslag voor je om terug te kunnen lezen wat we hebben gedaan, hoe we aan jouw doelen hebben gewerkt en wat het resultaat is.

Het is mogelijk om een partnerles en brusjesles te volgen, of met degene die jou tijdens de bevalling zal bijstaan zoals een doula, verloskundige of gyneacoloog.

“Een zwangerschap is het ontvangen van een kindje en de geboorte van een moeder. Mijn wens is dat vrouwen bewust van hun zwangerschap genieten, zich verbonden voelen met hun kindje en op een ontspannen en zelfverzekerde wijze moeder worden.” - Margé

Yogadocenten, doula's en fysiotherapeuten onderschrijven de veiligheid en effectiviteit van de Geboortedans.

Heb je interesse of vragen? Neem gerust contact op via mail of bel/app mij via Signal of SMS: 06 16 80 4545

Zwangerschapscursus Zintuigen

Tijdens de zwangerschap verandert er een heleboel in je lichaam en in de beleving van je omgeving en jezelf. Alleen al door een veranderde smaak kun je jezelf soms even niet goed terug herkennen. Pijnlijke beperkingen als bekkeninstabiliteit kan het lastig maken een fysieke zwangerschapscursus te volgen. Maar zwanger zijn is niet alleen een lichamelijk proces. Ook mentaal bereid je je voor op de bevalling en je kindje.

De zwangerschapscursus Contact maken met je zintuigen biedt:

 • Praktische manieren om contact te maken met je kindje
 • Mindfulness oefeningen
 • Ademhalingstechnieken
 • Informatie over jouw zintuigen
 • Informatie over de ontwikkeling van de zintuigen van je kindje
 • Leuke opdrachten om de zintuigen bewust te ervaren
 • Het maken van een zwangerschapboek

Mindfulness technieken kunnen je helpen ontspannen en zelf verzekerd de bevalling tegenmoet te zien. Contact maken met je zintuigen tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat je kunt genieten van het moment, contact te maken met je kindje en zelfkennis te ontwikkelen zodat je de mindfulness technieken succesvol kunt inzetten tijdens de bevalling.

Tijdens de zwangerschapscursus Zintuigen gaan we aan de slag met welke informatie jouw zintuigen je geven zodat je leert contact te maken met je jezelf en je kindje. Als mens weet je waar je staat in de wereld door de informatie die de zintuigen je geven. Dat wat je hoort, ziet, voelt, proeft en ruikt heeft een direct effect op hoe je je voelt, waar je over nadenkt en de dingen die wel of niet onderneemt nu. Je lichaam laat ook zien hoe jij je voelt. Ben je bang, dan maak je je klein. Ben je verliefd, dan straalt je! Je bewust zijn van de informatie die je lichaam je geeft vertelt je veel over wat je ervaart en hoe je daarmee omgaat. Deze informatie krijgt je kindje in de buik allemaal mee: hoe jij je voelt en in welke omgeving jij als moeder leeft beinvloed in de buik al wie je kindje later wordt. Het vormt de blauwdruk van hoe je kindje straks in het leven zal staan.

De les bestaat uit

 • korte meditatie en yoga
 • bespreken van tekst
 • opdrachten samen ervaren
 • bewust en gericht contact maken met je kindje via één zintuig

We werken aan de hand van het werkboek 'Contact maken met je zintuigen'. Het staat vol informatie en inspirerende opdrachten die we tijdens de les oefenen en makkelijk in je dagelijkse leven zijn toe te passen. Yoga brengt je in het moment en maakt je lijf en geest soepel. Het maakt je bewust van lichamelijke signalen. Met meditatie krijg je inzicht en rust. We ronden af met een rustig en intiem moment waarin je contact maakt met je kindje door middel van het zintuig dat we die keer behandelen. Omdat het de zwangerschapscursus praktisch is kun je direct:

 • een omgeving voor jezelf en je kindje creeëren waarin jullie je veilig en verbonden voelen
 • inzicht hebben in je eigen reacties op je omgeving
 • door je zintuigen te gebruiken contact maken met je kindje
 • ontspannen
 • aan je omgeving duidelijk maken wat voor jou belangrijk is
 • genieten van je zwangerschap

De zwangerschapscursus Zintuigen bestaat uit 5 privélessen van 1 uur. Je ontvangt het werkboek erbij.

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Neem contact op voor de mogelijkheden via mail of bel / app via Signal 06 16 80 4545

Zwanger & PTSS/angst/depressie

Geboortedans is uitermate geschikt voor vrouwen die zwanger zijn en tegelijkertijd te maken hebben met PTSS, depressie of angst. Als coach en beeldend therapeut heb ik ruime ervaring met het werken met deze doelgroepen vrouwen. Terwijl therapie helpt om ervaringen in het verleden een plek te geven richten we ons met zwangerschapsdans op omgaan met zich nu aandient. Mijn begeleiding en aanbod worden nauwkeurig afstemd op jouw mogelijkheden en wensen, bijvoorbeeld:

 • het omgaan met angst
 • in vertrouwen de bevalling tegemoet te zien
 • heel bewust contact maken met je kindje

Juist het één op één werken geeft jou de ruimte om zwangerschapsbegeleiding te krijgen die bij jou past met dans, ontspanningsoefeningen, meditatie, goed ademhalen, je zintuigen gebruiken en aansluiten bij jouw interesses. Geboortedans brengt je plezier tijdens de zwangerschap en bereid je voor om sterk de bevalling in te gaan.

Miskraam

Een (aanstaande) miskraam is een moeilijke tijd. Je voelt je alsof je in een vacuum leeft. Plotseling is de belofte van een kindje met alle hoop, liefde en verwachtingen die jij en je partner al hebben gevormd verdwenen. Ook als de zwangerschap voor de buitenwereld of de vader nog pril was. Voor een moeder, waarin alle veranderingen in het lichaam al voelbaar kunnen zijn nog voordat je goed en wel weet dat je zwanger bent, is dat anders. De hormonen gieren door je lijf lang nadat de miskraam is aangekondigd, bv door een echo, tot weken na de miskraam. Je kunt je nog lang lichamelijk en emotioneel uit balans voelen. Woorden schieten soms te kort om je gevoelens te verwoorden. Verbeelden door beweging of in het beeld is bewezen effectief om rouw te verwerken.

Geboortedans werkt met lichaamgerichte coaching aan de hand van contact maken met je zintuigen door meditatie, en je lichaam te ervaren in yoga, dans en beweging. Je lichaam dat je misschien nu even niet zo geliefd is bij je nu ze het kindje niet kan dragen. Bewegen brengt je weer in contact met je lichaam en helpt je ontspannen, weer vertrouwd te raken met je lichaam en de rouw die je vasthoud in je lijf los te laten. Tijdens de sessie zoeken we een vorm dat bij jou past om een beeld te maken, als herinnering aan je kindje en zwangerschap. Dit kan met potlood zijn, in klei of als beeld dat je met je lijf neerzet. Een fysieke herinnering helpt je jouw rouw vorm te geven en te verwerken. Door je bewust van je lichaam te zijn tijdens het werken kan verdriet, spanning en rouw ervaren worden in een veilige omgeving waardoor je daarna kunt loslaten. Ik sta tijdens elke stap van het proces naast je.

Heb je vragen of wil je graag kennis maken? Bel mij op 06 16 80 4545 of stuur mij een mailtje. Je bent welkom!

Nare bevallingservaring

Een nare bevallingservaring kan nog lang een negatieve invloed hebben op je leven en de hechting met je kindje lastiger maken. Je kunt last hebben van slecht slapen, emotioneel zijn of juist een afgevlakt affect hebben. Ook moeite hebben met genieten, lastig kunnen ontspannen, een depressieve stemming en moeilijk te verklaren lichamelijk klachten kunnen voorkomen. Dat jij als moeder niet lekker in je vel zit heeft ook effect op je baby die kan reageren met huilen, aandacht vragen of juist passiviteit.

Als jij een nare bevallingservaring hebt, dan ben je helaas niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat helaas 1 op de 5 vrouwen (!) de bevalling als traumatiserend ervaren(1). Geboortedans helpt vrouwen met een nare bevallingservaring die ondanks het trauma redelijk kunnen genieten, ontspannen, slapen en normale emotionele reacties hebben. Coaching richt zich op wat zich op dit moment aandient aan emoties of herinneringen en daarmee leren omgaan. Hiervoor gebruiken we mindfulness: de kunst van in het moment zijn. We doen dit door beweging/dans, yoga en meditatie, beeldend verhalen en praten. De nadruk bij therapie ligt op het terug gaan naar het trauma en het verwerken daarvan. Een kwart van de vrouwen met een nare bevallingservaring ontwikkelt een postnatale depressie (PND) of een trauma (PTSS). Als therapeut kan ik je daarbij helpen, kijk op www.dewitteberk.nl.

De Lichaamsgerichte coaching van Geboortedans geeft je inzicht in de signalen die je lichaam je geeft over welke ervaringen je nog moet verwerken om weer lekker in je vel te zitten. Je krijgt handvatten om snel zelf iets aan je spanningen te doen. Jij krijgt tijdens de sessie handvatten om mindfulness technieken toe te passen die je doen ontspannen en veilig doen voelen. Psycho educatie zal je inzicht geven in de redenen waarom jij je bevalling als traumatiserend hebt ervaren. Hierdoor zal de kans op een traumatiserende volgende bevalling kleiner worden.

Je bent welkom voor één of meerdere sessies coaching waarbij ik put uit mijn kennis als therapeut en ervaringsdeskundige. Voel je welkom om mij te bellen of mailen met vragen of voor een afspraak: 06 16 80 4545

1) bron: www.bevallingstrauma.nl