Skip to main content

Zwangerschapsdans

Geboortedans is op basis van oriëntaalse dans (buikdansen). De oeroude dansvorm is ontwikkelt door vrouwen om fit te blijven tijdens de zwangerschap, en de bevalling zo makkelijk mogelijk te doen laten verlopen. Je leert op een fijne manier bewegingen die je helpen om tijdens de zwangerschap sterk en flexibel te blijven. Dezelfde bewegingen kun je gebruiken tijdens je bevalling. Je voelt je lichaam dan beter aan en het helpt je de baby de verschillende inwendige en uitwendige draaiingen te maken. Het laten meewerken van de zwaartekracht tijdens je bevalling helpt bij het indalen en bespoedigd de bevalling. Tijdens de les leer je allerlei manieren om dit te doen. Bewegen tijdens de bevalling zorgt voor minder pijnbeleving, mede omdat je het gevoel behoudt in controle te zijn. Ook is er minder kans op complicaties. Een bevalling hoeft geen lijdensweg te zijn. Het kan ook de mooiste reis van je leven worden die je samen met je kindje maakt.

Wil je meer lezen over de voordelen van dansen tijdens zwangerschap en bevalling? Lees mij artikel.

Bij Geboortedans krijg je privéles en dansen we samen. Zo kan ik het programma precies afstemmen op jouw mogelijkheden en wensen. De bewegingen in het Geboortedans zijn afgestemd op het trimester van je zwangerschap waardoor je op elk moment kunt beginnen. Je leert bewegingen die je zwangerschap en bevalling makkelijker maken. Je leert je lichaam goed aanvoelen, en welke bewegingen goed bij jou passen. Dit helpt je tijdens de bevalling in je kracht te blijven staan en de geboorte sneller en als minder pijnlijk te ervaren.

Geboortedans heeft een thema en lesopbouw bestaande uit:

 • mindfulness: korte yoga, meditatie
 • dans: eenvoudige en effectieve choreografieen op orientaalse of moderne muziek
 • contact maken met je kindje

Ieder les behandelen we een praktisch onderwerp en relevant thema die je gelijk kunt gebruiken en inzetten tijdens de bevalling:

 1. ademhaling: technieken voor tijdens de bevalling
 2. meditatie: ontspannen
 3. visualisatie: je aandacht richten met verbeelding
 4. zintuigen: je veilig voelen
 5. dansen tijdens de bevalling: bevalhoudingen
 6. rebozo massage: je overgeven en laten verwennen

Bij Geboortedans ontvang je:

 • de reader 'Plezier, kracht en verbondenheid'.
  Je leest hier uitgebreid in over dansen tijdens de zwangerschap en bevalling, welke bewegingen we doen en waarvoor ze goed zijn. Ook de danshouding, choreografieën en wat de vader kan doen tijdens de bevalling staat erin, en alle informatie die we tijdens de themalessen hebben behandeld.
 • audio opnamen van meditaties
 • cd met daarop de muziek waarop we hebben gedanst.
 • verslag voor je om terug te kunnen lezen wat we hebben gedaan, hoe we aan jouw doelen hebben gewerkt en wat het resultaat is.

Het is mogelijk om een partnerles en brusjesles te volgen, of met degene die jou tijdens de bevalling zal bijstaan zoals een doula, verloskundige of gyneacoloog.

Yogadocenten, doula's en fysiotherapeuten onderschrijven de veiligheid en effectiviteit van de Geboortedans.

Heb je interesse of vragen? Neem gerust contact op via mail of bel/app Margé: 06 16 80 4545

Creatieve zwangerschapscursus

Maak je eigen zwangerschapsboek met verhalen, tekeningen en foto's. We werken aan de hand van het werkboek 'Contact maken met je zintuigen', dat bij de cursus inbegrepen zit. Het staat vol informatie over contact maken met je kindje en inspirerende opdrachten hoe je dat doet. 

Met deze praktische zwangerschapscursus kun je direct:

 • ontspannen
 • een omgeving creeëren waarin je je veilig en verbonden voelt met jezelf en je kindje
 • contact maken met je kindje
 • genieten van je zwangerschap

Kijken, horen, voelen, ruiken en proeven. Als mens vertelt je lichaam waar je staat in de wereld. Dat heeft een direct effect op hoe je je voelt, waar je over nadenkt en de dingen die wel of niet onderneemt nu. Je lichaam laat ook zien hoe jij je voelt. Bijvoorbeeld: ben je bang, dan maak je je klein. Ben je verliefd, dan merken mensen op dat je straalt!

Hoe jij als moeder omgaat met de informatie die je zintuigen geven vormt de blauwdruk voor hoe je kindje straks in het leven zal staan. Je leert hem of haar nu al hoe de wereld er buiten de buik uitziet. Deze zwangerschapscursus leert je een fijne en veilige omgeving voor jezelf en je kindje te maken. Je gaat je ontspannen en zelfverzekerd de bevalling tegemoet zien.

De Creatieve zwangerschapscursus biedt:

 • Werkboek 'Contact maken met je zintuigen'
  • Informatie over de ontwikkeling van de zintuigen van je baby'tje in de buik
  • Praktische manieren om contact te maken met je kindje
  • Informatie en opdrachten over hoe jouw zintuigen werken
 • Zwangerschapsboek
  • Creatieve opdrachten
  • Zelfhypnose oefeningen
  • Ademhalingstechnieken

Alle ervaringen die je opdoet tijdens de zwangerschapscursus bundel je in jouw eigen unieke zwangerschapsboek. Met teksten, tekeningen en foto's leg je vast hoe jij je zwangerschap ervaart. Heerlijk om aan te werken tijdens je zwangerschap en een prachtig aandenken voor later!

Lesopbouw:

 • Theorie
 • Creatieve opdracht
 • Contact maken met je kindje

Deze creatieve mindfulness zwangerschapscursus is online te bestellen of persoonlijke te volgen. Heb je vragen of wil je je aanmelden? Neem contact op voor de mogelijkheden via mail of bel / app via Signal 06 16 80 4545

Coaching

Geboortedans is uitermate geschikt voor vrouwen die zwanger zijn en tegelijkertijd te maken hebben met PTSS, depressie of angst. Ook vrouwen die een nare bevallingservaring of een miskraam te verwerken hebben kunnen bij Geboortedans terecht. Als ervaringsdeskundige, coach en beeldend therapeut heb ik ruime ervaring met het werken en omgaan met deze uitdagingen. We oefenen met mindfulness technieken en de wijze die bij jou past om je veilig, open en zelfverzekerd te voelen. Als vrouw tot vrouw sta ik naast je. Je vindt een veilige en rustige plek om jouw ervaringen te delen, te verwerken en gewoon te 'zijn'.

Geboortedans werkt vanuit de lichaamsgerichte methode. Dit betekent dat we bewust luisteren naar wat het lijf te vertellen heeft: waar voelt het goed, waar zitten pijntjes, welke bewegingen passen bij jou, wat zeggen je zintuigen je? Je hiervan bewust zijn geeft je inzicht in hoe je 'in je vel' zit, wat je bezig houdt en welke invloed je omgeving op je heeft. Deze kennis geeft jou de macht in handen een omgeving te creëren die voor jou fijn en ondersteunend is. Het is een zachte en heel effectieve manier van werken met dans tijdens de zwangerschap ter voorbereiding op de bevalling, in het omgaan met je veranderende lichaam en contact te maken met je kindje.

Heb je vragen of wil je een kennismakingsgesprek inplannen? Bel 0616 80 4545 of mail mij gerust.