Skip to main content

Margé Huisman

 

Ik ben 42 jaar en getrouwd met de liefde van mijn leven. Samen hebben we 3 prachtige kinderen gekregen. Ik voel mij gelukkig en dankbaar dat mijn leven en werk verstrengeld zijn: ik doe waar ik het liefste mee bezig ben. Dansen, beeldend werken en het ondersteunen van vrouwen die bewust in het leven staan en willen genieten van kindje(s), gezin en werk.

Opgegroeid aan de Groningse kust verblijf ik graag in de natuur en aan het water. Tekenen, lezen, mediteren, yoga en dans beoefen ik graag. In de pubertijd helpt het mij om de uitdagingen als tiener een plek te geven. Het lichaamsgericht werken helpt mij nu bewuste keuzes te maken, persoonlijk en in mijn werk.

De opleiding tot Vaktherapeut beeldend vormen voelt voor mij als tiener vanzelfsprekend. In 2005 ben ik cum laude afgestudeerd. Ook dans vormt een lijn door mijn leven: van ballet via stijldansen kom ik bij de Oriëntaalse Dans tijdens mijn studietijd. De opleiding Danstherapie, Queriodo methode, leert mij dans als therapie te ervaren en geeft het een theoretisch kader. De training Dancing for Birth vult mijn kennis en ervaring aan in de begeleiding van zwangeren.

13 jaar geleden werd ik voor het eerst zelf moeder. De zwangerschap was prachtig maar de bevalling eindigde met een donker randje: een postnatale depressie. Later heb ik een miskraam een plek moeten geven. Soms komen er uitdagingen op je levenspad en moet je doen met de mogelijkheden die het leven je biedt. Mijn ervaringen en kennis heb ik ingezet bij het ontwikkelen van de Geboortedans methode en het schrijven van het Geboorteboek 'Contact maken met je zintuigen' en 'Danslessen. Plezier, kracht en verbondenheid'. Met mijn begeleiding, methode en boek wil ik vrouwen een manier bieden om controle te blijven houden door te leren loslaten.

Door zelfstudie, cursussen en trainingen heb ik kennis van meditatie, yoga, mindfulness, somatic coaching, Co-Active coaching, interpersoonlijke neurobiologie (Mindsight), rebozo, (prenatale) psychologie, en sjamanisme. Als Vrije School moeder is antroposofie mijn levende zienswijze.

Wil je meer weten over mijn opleidingen en loopbaan, klik hier. Meer lezen over wie ik ben: https://geboortedans.blogspot.com

Visie en werkwijze

Ieder mens is uniek. Het klinkt vanzelfsprekend maar die wetenschap ligt achter mijn werkwijze om niet de methode maar de mens in mijn behandelingen voorop te zetten. Ik werk met een gedegen methode die ik zelf heb ontwikkeld, de lichaamsgerichte Geboortedans methode. Een methode brengt overzicht in de behandeling of sessie en heeft meetbare effecten. Maar de methode zet ik altijd intuïtief en flexibel in om het beste bij jou aan te kunnen sluiten. En bovenal ben ik betrokken.

De kennis dat ieder mens de mogelijkheid heeft, jong én oud, om zich te blijven ontwikkelen is de tweede pijler in mijn visie en werkwijze. Je bent nooit een 'eindproduct', het 'product van je opvoeding' en doet dingen nou eenmaal omdat je zo bent. Je hebt altijd een keuze. Door inzicht in jezelf, je geschiedenis, gedrag, emoties, herinneringen en gedachten te krijgen kun je grip krijgen op waar je nu bent en een toekomst creëren die je graag voor je ziet. Daarom werk ik met de zintuigen. Het in contact zijn met je lichaam geeft je kennis over wie je bent en hoe het komt dat je je zo voelt, denkt en gedraagt. Je lichaam voelen is verbondenheid ervaren met jezelf, anderen en je omgeving. Hierdoor kun je open staan voor verandering en het maken van keuzes in je leven zodat je niet vast hoeft te zitten in verdriet, angst of boosheid. Dit geeft kracht, rust en vertrouwen.

Geboortedans biedt individuele coaching. Hiervoor heb ik gekozen omdat in een één-op-één situatie ik goed kan afstemmen op waar jij behoefte aan hebt. Tijdens de bijeenkomsten ga ik uit van een gelijkwaardige relatie; ik sta tijdens de sessie naast jou. Jij bent eigenaar van jouw eigen proces. Als coach stel ik vragen, bied activiteiten aan en geeft informatie die jouw leerproces ondersteunen. Tijdens het coachingstraject stel je doelen die we regelmatig evalueren. Je krijgt (tussen)evaluatieverslagen om je proces inzichtelijk te maken zodat je weet waarvoor je het doet. Zo blijf jij bepalen wat de richting is waarin jij je wilt ontwikkelen.

Geboortedans

Iedere dag worden we opnieuw geboren, ieder mens, iedere vrouw. Elke dag opnieuw hebben we de keuze het leven te ervaren met de verwondering van een kind. Je kunt je heen en weer geslingerd voelen tussen moeten, willen en kunnen. De kunst is de dans van het leven te beheersen. Zelf de keuze te maken wat je doet met je hoofd, hart en handen in balans. Bewust te zijn van je lichaam. Je te vewonderen over de pracht van het leven in een klein bloempje of een majesteuze zonsopkomst.

Met Geboortedans wil ik er zijn voor alle vrouwen en alle kindjes die geboren worden. Ik zie de mens als één geheel (holisme): lichaam en geest. En ik voel de verbondenheid, met andere mensen, de natuur en geestelijke wereld (antroposofie). Mindfulness en interpersoonlijke neurobiologie geven hier woorden en technieken aan die ik in mijn eigen leven gebruik, en ook in de manier waarop ik werk. Want dit is onafscheidelijk vervlochten met elkaar. Geboortedans is ook mijn dans van het geboren worden in het leven. Elke dag opnieuw.

Vaktherapie beeldend vormen

Vaktherapie is een non-verbale therapievorm. Dit betekent dat het doen en ervaren centraal staat. Pas daarna wordt gepraat. Bij beeldende therapie wordt gewerkt met materialen als potlood, krijt, klei, papier, fotografie etc. Deze therapievorm geeft snel, duidelijk en op zachte wijze weer wat jou nu dwars zit. Het is een doelgerichte manier van omgaan met mentale uitdagingen. Mensen bij wie de taal een uitdaging vormt zoals vluchtelingen maar ook kinderen en volwassenen met een sterke rationele en verbale inslag zijn gebaat bij deze vorm van behandeling. Als de taal niet toereikend is om ervaringen als trauma, depressie, hechting, angst of rouw te verwerken is non-verbaal werken, in dit geval met beelden zeer geschikt en wetenschappelijk bewezen effectief (zie voor meer informatie https://www.vaktherapie.nl/).

In mijn praktijk De Witte Berk werk ik vooral met vrouwen die een nare bevallingservaring hebben opgelopen en hierdoor klachten hebben ontwikkeld waardoor hun dagelijkse leven wordt verstoord. Depressie, PTSS, angst- en stemmingsklachten, burn-out, vermoeidheid, vermindering van levenszin en problemen met hechting kunnen goed behandeld worden. Ik ben aangesloten bij de Vakvereniging voor Beeldende Therapie en de Federatie Vaktherapeutische Beroepen. Neem voor meer informatie gerust contact op.

Contact

Margé Huisman

Coach en beeldend therapeut

Tel. / Signal: 06 1680 4545

Linked-In

marge@geboortedans.nl

Lid van de NVBT (Nederlandse Vereniging voor Beeldende Therapie)
Lid van de FVB (Federatie voor Vaktherapeutische Beroepen)

KVK 81763816